HABER MERKEZİ (25.05.2013)- Taksim Meydanı’nda toplanan yüzlerce sinema emekçisi ile devlet tiyatrosu sanatçısı devletin çıkarmak istediği sanat yasasını protesto etti.
Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne yürümek isteyen tiyatro emekçileriyle sanatçıların önünü TOMA’lar ve çevik kuvvetle kesen polis, yürüyüşe izin vermedi. Kitle Taksim Tramvay Durağı’nda attığı sloganlarla yasayı protesto etti.
Kültür Sanat-Sen adına yapılan açıklamada, “Hükümetin hazırladığı yasa taslağını protesto ediyoruz, bu taslak sanatçılar tarafından hazırlanmalıdır” denildi. Polisin kitlenin yürüyüşüne izin vermemesi oturma eylemiyle protesto edilirken, Atatürk Kültür Merkezi önüne yürüyen kitle burada basın açıklaması gerçekleştirdi.
‘AKP hükümeti sanatı ticarete dönüştürmek istiyor’
Basın açıklamasında, AKP hükümetinin sanatı ticarete dönüştürmek istediği ifade edilerek tıpkı hastanelerde, okullarda olduğu gibi sanatta da izleyicilerin müşteriye dönüştürülmek istendiği belirtildi. Sanatın bir rant alanı olmadığının ve olmaması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, hükümetin sanatı kendi bakış açısına göre yönlendirmek istediği ifade edildi.
Hükümetin hayata geçirmek istediği taslağı kabul etmeyeceklerini ve buna karşı mücadele edeceklerini söyleyen emekçiler, haftaya Aspendos’ta eylem yapacaklarını duyurularak açıklamayı bitirdi.
Yaşanan süreci Hitler faşizmi dönemine benzetti
Ardından tiyatro sanatçısı Orhan Aydın söz alarak devlet tiyatrolarında yaptıkları gibi herkesi Reyhanlı için saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından ülkemizde yaşanan süreci Franko, Mussolini ve Hitler dönemindeki faşizme benzeten Aydın, hem getirilen yasakları hem de tasarıyı eleştirdi.
Oyuncular Sendikası adına yapılan açıklamada yasayı eleştiren Levent Üzümcü, sanat kuramlarının bitirilmesinin yanı sıra, sanat okullarının da bitirilmeye çalışıldığını söyledi. Çıkacak yasanın sonuçlarından kaygılı olduklarını açıklayan Üzümcü, yasanın halka anlatılması gerektiğini ifade etti.
Sanatçılar Girişimi adına söz alan şair Ataol Behramoğlu ise tasarıyı eleştirerek çıkarılmak istenen yasaya karşı omuz omuza mücadele edeceklerini açıkladı.
Yapılan eylemde çok sayıda tiyatro sanatçısı söz alarak AKP hükümetinin bilim ve sanat kurumlarına yönelik saldırılarına karşı mücadele çağrısı yaptı.
Yapılan eyleme Amed, Samsun, İzmir, Antalya, Denizli, Maraş, Antep başta olmak üzere çeşitli illerden gelen çok sayıda tiyatro emekçisi pankartlarıyla katıldı.
Eylem sırasında kitle, “Sanat kurumları kapatılamaz!”, “Hükümet sanatçısı olmayacağız” , “Özgür, özerk bağımsız sanat!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarını attı.