Nazimiye’de festival coşkusu

13. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin Nazimiye Programı yapılan etkinliklerin ardından tamamlandı

DERSİM (26.07.2013)- 13. Munzur Doğa ve  Kültür Festivali Nazimiye programı yapılan birçok etkinliğin ardından sona erdi.

Festival programı 9. Düzgün Baba Anma etkinliğiyle başladı. Gündüz saatlerinde ülkenin birçok yerinden gelenler festivale katılım gösterdi. Aralarında devrimci demokratik kurumların da bulunduğu kitle, Nazmiye Meydanı’na yürüdü.

 DHF stant açtığı festivalde Halkın Günlüğü Gazetesi’nin yanı sıra Kardelen Yayımcılık tarafından yayınlanan kitapları Nazimiye halkıyla buluşturdu.

Doluca Köyü de ziyaret eden DHF faaliyetçileri gazete dağıtımı yaparak festivale katılım çağrısı yaptı.

Saat 15.30’da Belediye binasında bir araya gelen Nazimiye halkı “Çözüm Süreci ve Alevilik” başlığını taşıyan panele katıldı. Etkinlik kapsamında Nazımiye Belediyesi’nin bahçesinde gerçekleştirilen panele BDP Dersim İl Başkanı Ergin Doğru, Pir Hasan Kılavuz katılırken, panelin moderatörlüğünü Mercan Kırmızıçiçek yaptı.

‘Gericilik sistem sorunudur’

Panelde ilk konuşmayı yapan Doğru, gericiliğin yalnızca AKP üzerinden tanımlanmasının eksik olduğunu bir bütün sistem sorunu olduğunu böyle bakılmadığında sorunun eksik algılanacağını söyledi. Gezi direnişinden, Rojava’da Kürt mücadelesine kadar birçok konuda AKP’nin yaklaşımını değerlendiren Doğru, AKP’nin statükonun bir parçası ve inkarcı anlayışın devamcısı olduğunu söyledi.

Doğu konuşmasının devamında, AKP’nin statükocu yaklaşımının yalnızca Kürtlere karşı olmadığı aynı şekilde, “Ali’yi sevmek Alevilikse, ben dört dörtlük Aleviyim” söylemi, Madımak davasındaki tutumu, 3. Köprüye verilen “Yavuz Sultan Selim” ismiyle statükoyu Aleviler üzerinde de uygulamanın devamcısı olduğunu belirtti.

Sahneye sürpriz sanatçılar çıktı

Doğu’nun ardından söz alan Hasan Kılavuz konuşmasında, Dersim üzerinde yıllarca uygulanan asimilasyon politikalarına, “Başka bir dili konuşmak zorunda bırakılıyoruz” diyerek dikkat çekti. Kılavuz Aleviler üzerinde geçmişten gelen baskı ve asimilasyon politikalarının bugünde devam ettiğini ve toplumsal baskınında bir araç olarak kullanılarak Alevilerin Sünnileştirilmeye çalışıldığını belirtti. Kılavuz son olarak Alevilikteki hoşgörü ve saygıya dikkat çekti.

Program saat 19.00’da düzenlenen konser etkinliğiyle devam etti. Sahneye çıkan sürpriz sanatçıların yanı sıra, Pınar Aydınlar, Enver Çelik ve Şenol Akdağ ezgilerini halkla paylaştı.
Festival halkın coşkulu katılımıyla dikkat çekti.

 

 

 

 

 

Önceki İçerikDHF’den tutsaklar için yürüyüş çağrısı
Sonraki İçerikDersim’de Munzur Festivali coşkusu başladı (Foto Haber)