Emek Sineması’na yürüyen kitleye polis saldırısı

Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu’nun çağrısıyla Taksim Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda sanatçı ile demokratik kitle örgütü, 7 Nisan’da Emek Sineması’na yürüyerek sinemanın sermayeye peşkeş çekilmesi kararını protesto ederken polis kitleye gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Yapılan saldırılar Çağlayan Adliyesi’nde yapılan eylemle protesto edildi

HABER MERKEZİ (08.04.2013)- Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu’nun çağrısıyla Taksim Meydanı’ndan Ekmek Sineması’na yürüyen kitleye, gaz bombaları ve tazyikli suyla saldıran polis 4 kişiyi gözaltına aldı.

Taksim Meydanı’ndan “Emek sinemasına sokaktan girilir kepçeyle girilmez” yazılı pankartla yürüyüşe geçen yüzlerce kişilik kitle, “Emek bizim İstanbul bizim” Demirören yıkılsın, Tayyip altında kalsın”, “Sermaye elini İstanbul’dan çek”, “İstanbul uyuma, emeğine sahip çık” sloganlarını atarak Emek Sineması’nın önüne geldi. Burada polis barikatıyla karşılaşan kitleye Bandista müzik grubu ve ritim grubu eşlik etti.

Polis kitlenin sokağa girişine izin vermezken, platform üyeleri sokağa girene kadar burada bekleyeceklerini belirtti.

Gözaltına alınanlar daha sonra avukat kefaletiyle serbest bırakıldı birinin Altyazı dergisi yazarı Berke Göl olduğu öğrenilirken diğerlerinin isimleriyse şöyle: Hazar Berk Büyüktunca, Özgür İpek, Mehmet Ferit Aka. Hazar Berk Büyüktunca’nın polisler tarafından darp edildiği öğrenildi.

Kitleyle polis arasında çatışma çıktı

Kitle adına Avukat Can Atalay bir açıklama yaptı. Atalay konuşmasında, eylemlerini Emek Sineması’nın bulunduğu sokağa girmeden bitirmeyeceklerini açıkladı. Sanatçılar yaptıkları konuşmalarda, Emek Sineması’nın önemine dikkat çekerek Avrupa başkentlerinde de tarihi sinemalar olduğunu belirterek Emek Sineması’nın sermayeye peşkeş çekildiği ifade ederek buna izin vermeyeceklerini açıkladı.  

Yapılan konuşmaların ardından Emek Sineması’nın bulunduğu sokağa yürüyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırıya taşlarla ve sopalarla direnen kitleyle polis arasında yaklaşık bir saat süren çatışma çıktı. Polisin yaşanan çatışmalar sırasında 4 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar avukatların kefaletiyle serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar şu isimlerden oluşuyor: Altyazı dergisi yazarı Berke Göl, Hazar Berk Büyüktunca, Özgür İpek, Mehmet Ferit Aka. 

Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu, polis saldırısını protesto edeceklerini açıklarken, 8 Nisan’da Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen sinema emekçileri, yapılan saldırıları protesto ederek Kültür Bakanını istifaya çağırdılar. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında polisin saldırısı protesto edilerek Emek Sineması mücadelesinin sürdürüleceği açıklandı. Dünyaca ünlü yönetmen Costa Gavras’ın da aralarında bulunduğu yurt dışından gelen çok sayıda sinemacının da hayati tehlikeye girdiğinin belirtildiği basın açıklamasında, Kültür Bakanı istifaya çağrıldı.

Polis saldırısı Çağlayan Adliyesi’nde protesto edildi

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Yönetim Kurulu polis saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada  : ”’İleri demokrasi’ye geçtiği iddia edilen Türkiye, sinemaseverlerine ve sinema sanatçılarına polis terörü uygulayan ilk ülke olarak tarihe geçmiştir. Emek Sineması’nın yıkımını protesto amacıyla düzenlenen barışçı bir yürüyüş polisin biber gazı ve tazyikli suya saldırısı sonucu vahşi bir biçimde dağıtılmış, binlerce insanın bulunduğu İstiklal Caddesi savaş alanına döndürülmüştür. Derneğimizin ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) üyesi, Altyazı dergisi editörü arkadaşımız Berke Göl, üç kişiyle birlikte yaklaşık altı saat gözaltında tutulmuştur. Olay sırasında kaydedilen görüntüler, gözaltındakilerin saldırgan değil, polis terörünün mağduru olduklarını açıkça kanıtlamaktadır. Yaratılan bu utanç tablosu karşısında Kültür Bakanı Ömer Çelik derhal istifa etmeli, saldırı emrini veren sorumlular hakkında işlem yapılmalıdır.”

Sinemacılar adına açıklama yapan yönetmen Seren Yüce sinema emekçilerini yapılan polis saldırısını protesto ederek gözaltına alınan kişilere ve eyleme katılan kitleye yönelik polis şiddetini kınadı. Demokratik eyleme yapılan saldırıya karşı tepkisini dile getiren Yüce, saldırıda sorumluğu olanların hesap vermesini talep etti.

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı konuşmasında, ”Evrensel hiçbir koruma tekniğine, meslek etiğine uymayan bu proje şiddet kullanılarak uygulanmaya çalışılıyor. Bir yandan artık var olmayan mimarlık eserlerini ihya edeceğiz diye parkını, meydanını yok eden iktidar, var olan tarihini suyla, darpla, tehditle yıkmaya çalışmaktadır. Başta projenin imzacılarını, ruhsat veren belediyeyi, Kültür Bakanlığı’nı derhal projeyi durdurmaya, Emek’i sokağında korumaya çağırıyoruz” dedi.

Sinema Yazarları Derneği de yaptığı açıklamada, Kültür Bakanı’nı istifaya çağırdı.

Yapılan basın açıklaması sonrası Çağlayan Adliyesi’nde duruşmaya çıkarılan 4 kişi serbest bırakıldı.

 

Önceki İçerikÜmraniye’de binler 2B’ye karşı yürüdü
Sonraki İçerikÜniversitelerde faşist saldırılar artıyor