HABER MERKEZİ (30.07.2014)- AKP iktidarının Gülen Cemaati’ne yönelik gerçekleştirdiği ‘operasyonun’ ilk dalgasında gözaltına alınan 49 polisten 38’i serbest bırakılırken, 11 polis tutuklandı. Başbakan Erdoğan yerel seçimlerin ardından “Hepsinin inlerine gireceğiz” sözleriyle Gülen Cemaati’ni tehdit etmişti. Cemaate yönelik ‘operasyon’ 22 Temmuz’da başlatılırken, Cemaat ile AKP arasında yaşanan iktidar paylaşılmasındaki dalaş, kamuoyu önünde bir kez daha teşhir oldu. Serbest bırakılan polislerin yaptığı açıklamalar bu dalaşı deşifre eden önemli bir veri oluşturdu.
11 polise tutuklama kararı
İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi, dün gece yarısı kararını açıkladı. Gözaltında bulunan 49 polisten 32’sinin ifadesi alan mahkeme, 17 polis hakkında ise dosya üzerinden işlem yaptı ve ifade almadan kararını açıkladı. Mahkeme ifadeleri alınmayan 17 polisin serbest bırakılmasına karar verirken, 8 şüpheliyi ise denetimli serbestlik ve yurtdışı yasağı şartıyla serbest bıraktı.
Mahkeme kararıyla tutuklanan 11 polisin isimleri şöyle sıralanıyor: Yurt Atayün, Serdar Bayraktutan, Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Kum, Ali Fuat Altuntaş, Abdülkadir Ağır, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Muhammed Taş ve Mehmet Öz.
Polisler psikolojik işkenceye maruz kalmış (!)
Kararın açıklanmasının ardından ilk açıklamayı Cemaatçi polislerin avukatı Kemal Şimşek yaptı. Yedi günlük operasyon süresince algı operasyonu yürütüldüğünü kaydeden Şimşek, gözaltında metrelerce uzunlukta iftar sofraları kuran, bol bol video ve resim çektiren, milletvekilleriyle ve gazetecilerle görüşen şüphelilerin “psikolojik işkenceye maruz kaldığını” iddia etti.
Avukat Kamil Ata ise polislerin casuslukla suçlandığını belirterek, “Bu suçlamanın haksız olduğunu biliyoruz. Mahkemenin tutuklama yapacağına emindik. İstenen buydu zaten. Bu nedenle de mahkemenin tutuklama yapacağına hazırdık. İçerideki insanlar da hazırdı; ancak mahkeme kısmi bir karar verdi” dedi.
Serbest bırakılan polisler suçlamaları reddetti
Mahkeme tarafından serbest bırakılan polisler de adliye çıkışında yaptığı açıklamalarda suçlamaları reddetti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ömer Köse, tüm yaptıklarının hukuk içinde olduğunu iddia ederek Bülent Arınç’ın “özür” açıklamasına atıfta bulundu ve “Özür dileyecek bir şey yapmadık. Yürüttüğümüz soruşturmanın arkasındayız” dedi.
Emniyet Amiri Gaffur Ataç da gözaltında yaşadıklarının kanunsuzluk olduğunu, psikolojik baskı gördüklerini ve namaz kılmalarının engellendiğini belirterek hakkını helal etmediğini söyledi.
Eski Emniyet Müdürü Kazım Aksoy ise yürüttükleri soruşturmaları Adnan Menderes’in ‘demokrasi’ mücadelesine benzetirken, bir diğer Emniyet Amiri Oğuzhan Ceylan ise Kürt coğrafyasında “terörle mücadele ettiğini” iddia ederek suçlamaları reddetti.