Sivas Hafik ilçesi Beykonağı köyünde Alevi inanç merkezine yapılmak istenen mermer ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali kesinleşti.
Özer AKDEMİR
Sivas Hafik ilçesi Beykonağı köyünde Alevilerin kutsal kabul ettikleri inanç merkezine yapılmak istenen mermer ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali ile ilgili mahkeme kararına yapılan itiraz reddedildi. Danıştay 6. Dairesi temyiz başvurusunun zamanında yapılmadığı gerekçesiyle Sivas Valiliği ve madenci şirketin temyiz taleplerini reddetti.
Hafik ilçesine bağlı Beykonağı köyü yakınlarında Emmioğlu Mermer Maden AŞ tarafından işletilmek istenen mermer ocağına Sivas Valiliği 12 Haziran 2019’da “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Bu karara karşı dava açan köy muhtarlığının yanı sıra Ali Baba Sultan Ocağı Alevi Kültür Derneği de davaya müdahil olmuştu. Dernek Başkanı Tahir Aslandaş gazetemize yaptığı açıklamada, mermer ocağının Alevi inancı için kutsal sayılan birçok mekana çok yakın bir konumda bulunduğunu, bölgede herhangi bir envanter çalışması yapılmadığını ve koruma altına alınmadığı için Selçuklu ve Osmanlı Dönemi öncesine ait mağaralar ve kalenin tahrip edilmesinin kaçınılmaz olduğunu söylemişti.
“TÜRBE, İŞ MAKİNELERİ TARAFİĞİNİN ORTASINDA KALACAK”
22 Kasım 2019 yılında bölgede bilirkişi keşfi de yapılırken davanın açıldığı Sivas İdare Mahkemesi 4 Şubat 2020 tarihinde verdiği kararla ÇED gerekli değildir karanının hukuka uygun olmadığına hükmetmişti. Mahkeme kararını; proje sahasına 250-280 metre uzaklıkta Ahi Sultan Suyu Aşevi’nin bulunduğu, burada törenlerin yapıldığı dönemde toz ve gürültü açısından sorun yaşanacağı, Ahi Sultan Asa Suyu ve Melek Dede Türbesi’nin yoğun iş makineleri trafiğinin ortasında kalacağı, bu mekanlarda yaz aylarında düzenli olarak sosyokültürel etkinlikler yapıldığı, inanç merkezlerinin olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi, korunması ve zarar görmemesi için belirgin bir önlem alınmadığı, flora-fauna açısından yeterli araştırmanın yapılmadığı gibi gerekçelere dayandırmıştı.
DANIŞTAY: ‘SÜRE AŞIMI NEDENİYLE İNCELENMEDEN REDDİNE’
Mahkemenin bu kararı Sivas Valiliği tarafından temyiz edilirken, mermerci şirket de davaya valilik yanında müdahil olmuştu. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 6. Dairesi Sivas İdare Mahkemesinin 4 Şubat 2020 tarihli kararının Valiliğe 21 Şubat 2020 tarihinde tebliğ edildiği, kanun hükümleri uyarınca en geç 9 Mart 2020 tarihine kadar yapılması gereken temyiz başvurusunun 18 Mart 2020 tarihinde yapıldığına dikkat çekerek, temyiz başvurusunun “Süre aşımı nedeniyle incelenmeden reddine” karar verdi. Daire başkanının “Valilik yanında davaya müdahil olan şirketin tek başına müdahil olabileceği hususunun gözetilmesi ve davanın esastan görüşülmesi gerekir” yönündeki karşı oyuna rağmen dörde karşı bir oy çokluğu ile dava reddedildi. Böylece mermer ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali kesinleşmiş oldu.