HABER MERKEZİ (15.04.2014)- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri, 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması konusunda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yla görüştü.
Görüşmeye DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB ve TMMOB yetkilileri katıldı.
Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Vali Mutlu, görüşmede Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile Kazancı Yokuşu’ndaki anmaya izin vereceklerini belirtti.
Taksim Meydanı’na yasak geldi
Vali Mutlu, 1 Mayıs mitingi konusunda ise “Artık İstanbul’umuzda yeni bir dönemi, toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili yeni bir dönemin başlatılmış olduğunu, bu dönem çerçevesinde sosyal hayatı ve kamu düzenini daha iyi yönetebilmek amacıyla Avrupa yakasında Yenikapı, Anadolu yakasında Maltepe’deki güzel tanzim edilmiş olan miting-toplantı alanlarının bu tür toplantılar için ilgililerin emrinde olduğunu özellikle belirttim.”
Geçen yıl Kazlıçeşme için yaptığı öneriyi bu yıl Yenikapı için yaptığını belirten Mutlu, gün boyunca süren mitinglerin İstanbul’da sosyal yaşamı ve kent yaşamını olumsuz etkilediğini iddia ederek işçi ve emekçilerin birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ta Taksim’deki kutlamalara izin vermeyeceklerini açıkladı. Mutlu son olarak “Şu anda Yenikapı dışında herhangi bir alternatif söz konusu değildir” diyerek 1 Mayıs’la ilgili AKP iktidarının faşizan tutumunu teşhir etti.
Taksim yasağına karşı basın toplantısı düzenlendi
Dünkü yasak kararının ardandan bugün DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri katılarak, 1 Mayıs için Taksim Meydanı’nın işçi ve emekçilere yasaklandığını kaydederek İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin kararlarının AKP tarafından tanınmadığını belirtildi.
Basın toplantısında, 1 Mayıs 1977’de 34 emekçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs alanı olarak tarihe kazındığı kaydedildi. Açıklamalarda toplumun hafızasında 1 Mayıs’ın sendikalar ve devrimci demokratik kitle örgütleri için önemi olduğu anlatılarak, yapılacak mitingin kent yaşamını olumsuz etkilemesi olasılığının bulunmadığı, bu gerçekliğin İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından da tescillendiği ifade edildi. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin kararına göre, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin yapmak istediği mitingler için istediği alanı seçebilme hakkının olduğunun açıkça belirtildiği kaydedilerek 1 Mayıs sırasında kent yaşamının olumsuz etkilenme olasılığının bulunmadığı belirtildi.
‘Yasak kararı siyasidir’
Basın toplantısı sırasında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da 1 Mayıs’taki kutlamalarda Taksim’in yasaklanmasını eleştirerek geçen yıl da izin verilmeyen Taksim Meydanı için, Başbakanlık, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü aleyhine davalar açtıklarını ve bu davaların sürdüğünü açıkladı. Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’a yasaklanması tartışmalarının 2010 yılında bittiğini belirten Çerkezoğlu, “Anma, olayın yaşandığı yerde yapılır. Geçen yıl inşaat gerekçe gösterilmişti. Yasaklamanın teknik değil, siyasi olduğunu söylemiştik. Bu yılda siyasi bir karar veriliyor” dedi.
1 Mayıs’ın miting değil anma ve işçi bayramı olduğunu belirten Çerkezoğlu, bunun için bir miting tertip komitesi oluşturmadıklarını ifade etti. Geçen yıl yapılmak istenen 1 Mayıs’a da inşaat bahanesiyle izin verilmediğini belirten Çerkezoğlu, yasaklamanın teknik değil siyasi olduğunu ifade ederek mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.