Soma davasının ikinci duruşması görülüyor

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin katledildiği Soma davasının ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor

HABER MERKEZİ (15.04.2015)- Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Soma madenlerinde 301 işçinin katledilmesiyle ilgili görülen davanın ikinci duruşması bugün görülmeye başlandı. 8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada ilk duruşmaya getirilmeyen 8 tutuklu sanığın da katıldığı duruşma öncesinde polis ve jandarma “güvenlik önlemi” gerekçesiyle adeta yığınak yaptı. Hayatını kaybeden Somalı maden işçilerinin aileleri sabah saatlerinde tren garından adliyeye doğru “Katiller hesap verecek” sloganlarıyla yürüdü.

 İlk duruşmanın aksine aileler kimlik kontrolüyle duruşma salonuna alınırken emek ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin içeri girmesine bir süre polis tarafından izin verilmezken  kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından kurum temsilcileri de içeri alındı. Ancak sivil polislerin içeride adeta yığınak yapması sebebiyle ailelere, basın emekçilerine ve kurum temsilcilerine yeterince yer kalmaması sebebiyle polislerin salondan çıkması yönünde talepte bulunan avukatların talepleri reddedildi.

Sanıkların kimlik tespiti yapılırken duruşmayı izleyen aileler “432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor. Adalet istiyoruz”, “ Siz bizi nasıl yaktıysanız Allah da sizi öyle yaksın” sözleriyle katliamın sorumlularına tepki gösterdi. 230 sayfalık iddianamenin okunmasının ardından iddianamedeki sanık ifadelerine geçildi.

Hiçbir şirket yetkilisinin katliamda sorumluluğu yokmuş (!)

Soma madenlerinin sahibi Can Gürkan ifadesinde madendeki yangını Maden-İş Sendikası Genel Başkanı’ndan öğrendiğini iddia ederken katliamdan sonra Soma’ya gelmemesiniyse bölgede provokatörlerin olmasına bağladı (!). Ramazan Doğru’ysa ifadesinde 150 kişilik bir yaşa odası kurduklarını ancak çalışma alanına uzak olduğu için kapatmak zorunda olduklarını öne sürdü. İşletme Müdürü Akın Çelik ise sorumluluğu ekip şeflerine atarak kendisini aklamaya çalıştı. Madende iş güvenliği mühendisi olarak çalışan bir diğer sorumlu ise işçilerin cesetlerini üretim banklarına koyarak çıkardıklarını, bunun bile madendeki teknolojinin ne kadar ileri olduğunun kanıtı olduğunu iddia etti. Genel olarak sanık olarak yargılana tüm şirket yetkilileri sorumluluk kabul etmeyerek kendisini aklamaya çalıştı.

Sanık savunmalarının dinlenmesinin ardından  duruşmaya ara verilirken  DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütleri adliye önünde basın açıklaması yaparak davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

 

 

.

 

Önceki İçerikDHF Dersim’de taraftarlarıyla ‘Genel Seçim’ toplantısı düzenledi
Sonraki İçerikSancı ikinci sayısı ile raflarda!