İstanbul Üniversitesi’nde Kaypakkaya anması

İstanbul Üniversitesi öğrencileri katledişinin 40. Yılında komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı andı

İSTANBUL (17.05.2013)- Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın 40. ölümsüzlük yıldönümü vesilesiyle İ.Ü’ de Devrimci-Demokrat-Yurtsever öğrenciler imzasıyla bir anma gerçekleştirildi.

  Demokratik Gençlik Hareketi’nin de örgütleyicisi olduğu anmada İbrahim Kaypakkaya’nın mücadelesine, fikirlerine, o dönem ortaya koyduğu tespitlere dair görüntüler ile Haki Karer ve Dörtler’ i de konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.Sinevizyon gösteriminin ardından şiirler okunarak Beyazıt Meydanı’ndaki yürüyüşe çağrı yapıldı.Laleli Kampüsü’nden Beyazıt Meydanı’na doğru yapılan yürüyüşte ‘Katledilişinin 40. yılında İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür.’ ve ‘Bu çelik aldığı suyu unutmayacak.’ yazılı pankartlar taşınarak yol kapatıldı ve yürüyüş sırasında  ‘Katil devlet hesap verecek.’, ‘İbrahim Kaypakkaya Ölümsüzdür.’, ‘Bedel ödedik bedel ödeteceğiz.’ ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür.’ , ‘Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakaya sloganları atıldı.

 Beyazıt Fakültesi önünde yapılan basın açıklamasında, İbrahim Kaypakkaya’nın 40. ölümsüzlük yıldönümüne vurgu yapılarak onun rehber edindiği  MLM ideolojisinin günümüzde hala Türkiye ve Kuzey Kürdistan topraklarında boy atmasına, İbrahim Kaypakkaya’nın ‘73 18 Mayıs’ında Amed zindanlarında ser verip sır vermeden katledilmesine ve onun Kemalizm ideolojisi, sosyo- ekonomik yapı, milli mesele konularındaki tespitlerinin üzerinden İbrahim Kaypakkaya’nın önderlik misyonuna vurgu yapıldı. 18 Mayıs’ın aynı zamanda Kürtlere karşı uygulandığı imha ve inkar politikalarının doruğa ulaşıldığı dönemde Amed zindanlarında bir başka direnişin örüldüğü gün olarak tarihe geçmesi, Haki Karer ve Dörtler’in ulusal baskıya ve zulme karşı baş kaldırıp bedenlerini ateşe vermesi de ifade edilerek Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık bir kez daha anıldı. Sanatçıların, devrimci demokrat ve aydınların İbrahim Kaypakkaya’nın türkülerini söylemekten, resimlerini taşımaktan onlarca yıllık cezalara çarptırılmalarına değinilerek ‘ 40 yıl değil 100 yıl da geçse Kaypakkaya’yı savunmaya devam edeceğiz.’ dendi.

 Basın açıklamasının ardından sanatçı Pınar Aydınlar bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Kaypakkaya’nın mücadelesini sürdürme kararlılığında olduğunu açıkladı. Kaypakkaya’nın fikirlerini sahiplendiğini ve onun türkülerini okuduğu için çeşitli baskılarla ve cezalarla karşılaştığını söyleyen Aydınlar, Dersim’de 3 yıl türkü söyleme yasağının olduğunu belirterek bunun çok trajikomik olduğunu ifade etti.

Pınar Aydınlar’ın ve Grup İsyan Ateşi’nin verdiği müzik dinletisi sonrası anma sonlandırıldı.

Önceki İçerikKaypakkaya anmalarına çağrı
Sonraki İçerikİbrahim Kaypakkaya Sarıgazi’de anıldı