Hamburg’da Lampedusalılarla dayanışma yürüyüşü

Afrika’nın çeşitli ülkelerinden gelerek Libya’da çalışan ancak NATO’nun Libya’yı bombalayıp yağmalamasının ardından İtalya’nın Lampedusa adasına geçmeyi başaran mültecilerin mücadelesi sürüyor. Mültecilere yapılan baskıları protesto etmek için Hamburg’da çok sayıda kurumun katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi

HAMBURG (24.10.2013)- Afrika’nın çeşitli ülkelerinden Libya’da gelip çalışırken, NATO’nun ülkeyi bombalaması ve yağma etmesi sonucu çaresiz kalarak yaşamları tehlikeye giren insanlar, Libya’dan, İtalya’nın Lampedusa adasına teknelerle geçmeyi başarmıştı.
İtalya makamları, binlerce mülteciye Schengen ülkeleri içinde serbest dolaşım olanağı veren bir belge vererek istedikleri AB ülkesine gitme izni vermişti.
Bu mültecilerden yaklaşık 300 kişilik bir grup aylarca Hamburg’da sokaklarda yaşamak zorunda bırakıldı. SPD’den oluşan Hamburg hükümeti, mültecileri sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

Hamburg polisi mültecilere baskılarını arttırıyor

Hamburg polisi mültecilere karşı günlerdir ırkçı ve insanlık dışı bir yıldırma politikasıyla kimlik kontrolleri kontrolleri yaparken, gözaltılarına da devam ediyor.
Afrikalı mültecilerin Hamburg’da kalmasını istemeyen SPD hükümeti, yıldırma politikasından sonra fiili saldırıya başladı. Bunu haber alan çok sayıda kurum ve kuruluştan oluşan Hamburglular, sokaklara çıkarak mültecilerle dayanışma eylemlerine başladı.

‘Libya’dan gelen mültecilerin mücadelesine destek olalım’

Hamburg’daki ADHK taraftarlarının da katıldığı yürüyüş, Hamburg Merkez İstasyonu yakınında Steindam Sokağı’ndan başladı. Yürüyüşe Libyalıların kaldığı çadır etrafında toplanan yaklaşık 1000 kişiden oluşan kitle katıldı.

Aynı saatlerde Hamburg Parlamentosu’nda Lampedusalılara ilişkin yapılan oturumda Lampedusalılara 6 aylık geçici bir oturum (düldung) verilmesi kararı alındı.

‘Mültecilerin İtalya’dan tek tek sınır dışı edilmesi hedefleniyor’

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, alının kararın esasında, haklarını almak için mücadele eden mültecilerin direnişini kırıp, 6 ay sonra tek tek sınır dışı etmenin bir yolu olarak görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, Libya’dan Lampeduşa’ya ve oradan Hamburg’a gelen bu insanlara esasında, § 23 madde gereği toplu oturum hakkı verilmesi gerektiği vurgulandı.

Düzenlenen yürüyüşün ardından 2 Kasım’da Hamburg’da daha kitlesel bir Lampeduşa dayanışma yürüyüşü çağrısı  yapılarak oturum hakkının insanlık hakkı olduğu ifade edildi. Yürüyüş atılan sloganlar ve danslar eşliğinde sona erdi.   

 

 

Önceki İçerikŞırnak’ta 16 kişi gözaltına alındı
Sonraki İçerikMKP’den Emek Seferliği çağrısı