Almanya’da coşkulu Kaypakkaya anması!

Avrupa’da Komünist önder İbrahim Kaypakkaya ve şahsında devrim ve komünizm mücadelesinde  ölümsüzleşenlerin anıldığı etkinliklerin ikincisi’de Almanya’nın Ştuttgart kentinde coşkulu ve kitlesel bir katılımla gerçekleşti

HABER MERKEZİ(29.05.2018)- Enternasyonal proletaryanın Türkiye-Kuzey   Kürdistan kolunun temsilcisi olan komünist devrim çizgisinin kuramcısı  komünist önder Kayapakkaya’ nın, Amed zindanlarında  faşist diktatörlük tarafından  işkencehanelerde katledilişinin 45.  ve  proleter önücü’nün 46. kuruluş yılı vesilesiyle Avrupada   organize edilen ettkinliklerin ikincisi Hamburg’tan sonra  Avrupa merkezli olarak, Almanya‘nın  Stuttgart  şehrinde   kitlesel ve coşkulu bir şekilde  gerçekleştirildi.

Avrupa’nın bir çok ülkesinden etkinliğin yapıldığı Almanya Stuttgart kentine gelen yüzlerce kişi yüreklerini komünist önder Kaypakkaya ve tüm yitirdiğimiz kutup yıldızlarımız için yapılan anma  gecesinde buluşturdu. Anma etkinliği komünist Önder İbrahim Kaypakkaya  şahsında, kökleri Spartaküslerin devrimci isyanına dayanan ezen ve ezilenler arasındaki sınıflar mücadelesinin  tarihsel serüveni sınıfsız ve sömürüsüz komünizm yürüyüşünde  kutup yıldızı olan tüm devrim,sosyalizm ve komünizm mücadelesinde  yitirdiklerimiz için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Türkiye Kuzey-Kürdistan siyasal-devrimci mücadele tarihi, Kaypakkaya’nın çıkışı ile temsil ettiği komünist nitelik, bu niteliğin ideolojik, siyasal,  örgütsel ve askeri planda temsili,  ısrar ve cesaretle sürdürülen mücadelede köşe taşı olmuş, devrim-komünizm neferlerinin ifade edildiği açılış konuşmasının ardından, Grup Kızıl Anka sahne aldı. Coşkulu marş ve türküleriyle kendilerine ayrılan süreyi tamamlayan grup Kızıl Anka‘dan sonra  etkinliğin siyasal bölümü ekseninde planlanan sempozyuma geçildi.

ESP Avrupa temsilcisi Ziya Uluspy,  HDP/ HDK Avrupa temsilcisi Ahmet  Aktaş  ve  Sınıf Teorisi temsilcisinin konuşmacı olarak katıldığı sempozyum  moderatörün sempozyumun gündemi hakkında yaptığı konuşma ile başladı.

Sempozyumda ilk sözü alan ESP Avrupa  temsilcisi Ziya Ulusoy, sözlerine kendisininde Kaypakkayanın öğrencisi olduğunu belirterek başladı. daha sonra dünyada ve Türkiye’de 68 hareketi süreci, bunun yarattığı devrimci dalgaya dikkat çekerek, güncel olarak mücadelenin seyri içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçları ve mücadele  biçimlerini tarihsel olarak  68 devrimci geleneğine dayanarak zenginleştirmek gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Daha sonra söz sırası HDP/ HDK Avrupa temsilcisi Ahmet  Aktaş‘ a verildi. Ahmet Aktaş’ta sözlerine Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerini saygıla anarak başladı.Daha sonra 68 devrimci kadroların Kürt Özgürlük Mücadelesindeki yerine dikkat çekerek,onların bugün militan bir  ruhla mücadelede yaşatıldığına ve onların savunulmasının ancak mücadeleyi ısrarla sürdürmekten geçtiğine dair değerlendirmelerde bulundu.

 Son olarak söz hakkı Sınıf Teorisi temsilcisine verildi. Sınıf  Teorisi temsilcisi konuşmasını 68 devrimci hareketinden önce,50 yılında 68 devrimci çıkışının temel noktalarını vurgulayarak, ülkemiz devrimci hareketinin etkilenişiyle ülkemiz devriminin militan ruhuna dikkat çekerkerek, Kaypakkaya’nın  THKO.THKP/C den ayrıldıgı temel noktalar üzerine bir değerlendirme yaparak, ‘‘Önderimizin ortaya koydugu temel noktaların Revizyonizmden,Kemalist ideolojiden köklü bir kopuşla ortaya koydugu ve programlaştırdıgı ideolojinin bir manifesto degerinde olduğuna dikkat çekerek, Kaypakkaya‘nın kavrayış ve incelemeci yönüne dikkat çekmenin yeterli olmayacagına, onun pratik yönünün atlanılmaması gerektiğinin esas olduğuna vurgu yaptı.Sınıf Teorisi temsilcisi konuşmasını daha sonra,‘‘Kaypakkaya’nın aynı zamanda ulusal sorun ve enternasyonalizme bakışı ve dönemin saflaşmasında takındıgı tavır, milli zülum ve soykırımlarına karşı bakışı 68 devrimci hareketlerinden ayrıştıgı temel noktalar olarak ele alınmadan kaypakakaya‘nın savunulması sadece ser verip sır vermeyen ilkesel bir tutuma sığdırılması savununulmada onu zayıflatır‘‘ vurgusuyla konuşmasını sonlandırdı.

Ayrıca sempozyuma davetli olan araştırmacı yazar Ragıp Zarakolu geçirdiği rahatsızlıktan kaynaklı parograma katılamayacağını terip komitesine ileterek, yapacağı konuşmayı yazılı olarak illeti.

 Sempozyumdan sonra  sahne alan Kürt sanatçı Kawa Urmiye söylediği bir birinden güzel Kürtçe  türkü ve marşlarla ve gecenin anlam ve önemine dair yaptığı konuşmayla geceye coşku katı.

Daha sonra, devrimci savaş siperlerinden TKP/ML-TİKKO Rojava komutanlığı, DKP (Devrimci Komünarlar Partisi), MLKP,  Komalên Ciwan, Komalên Jinên Ciwan ve PKK Konsey üyesi Duran Kalkan’ın Kaypakkaya anma gecesine gönderdikleri video görüntülü mesajları geceye katılan kitle tarafından ilgi ve coşkuyla dinlendi. Görüntülü mesajların ardından programın birinci bölümü sonlandırıldı.

Yarım saatlik aradan sonra programın ikinci bölümü Kaypakkaya ve  72 Nisan’ında ki çıkışa davet eden manifestosunun ideolojik, politik ve tahrisel köklerini ve buna an’da cevap olan somut savaş pratiğini içeren sinevizyon gösterimine geçildi. Bu temelde Sosyalist Halk Savaşı’nın önder, öncü öznesi olan, Maoist kadın ve erkek yoldaşların mesajları, gecenin coşkusuna kitlesel olarak katılım gösteren herkese, birinci elden sinevizyonlar üzerinden aktarıldı. Salonu dolduran yüzlerce kişinin dikatle  ve sloganlarla dahil olduğu sinevizyon gösteriminin ardından sahne alan Grup Munzur  devrimci coşkuyu zirveye taşıyan marşlar ve türkülerle büyük ilgi gördü.

Etkinliğe enternasyonal dayanışmacı duygularla katılan MLPD  ve  ADHK mesajlarını sözlü olarak kitleyle paylaşırken,Türkiye / Kuzey Kürdistan’lı   devrimci örgütlerden,TKP/ML YDK,TİKB, DKP ve  hapishanelerdeki kadın tutsaklar yazılı olarak etkinliğe mesajlarının kitleyle paylaşılmasının ardında, program Erdal Bayrakoğlu ve Sinan Şanlı’nın söylediği bir birinden güzel ve coşkulu türkülerle başarılı bir şekilde sonlandırıldı.

 

Önceki İçerikAlmanya/Stuttgart’ta Kaypakkaya’ anması gerçekleştirilecek
Sonraki İçerikGezi/Haziran Ayaklanması Üzerine!