“AKP’nin enerji politikası iflas etti”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ülke genelinde yaşanan doğalgaz ve elektrik kriziyle ilgili bir açıklama yayınlayarak “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘doğalgaz medeniyeti’ çöktü” dedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise ‘elektrik krizi olmadığını’ öne sürüyor

HABER MERKEZİ (15.12.2013)-  Ülkemizde yaşanan elektrik ve doğalgaz krizine dair bir açıklama yayınlayan Elektrik Mühendisleri Odası 43. Dönem Yönetim Kurulu AKP’nin özelleştirmeci uygulamaları sonucunda doğalgaz ve elektrik kesintilerinin yaşanacağını açıkladı.

AKP’nin iktidara geldiğinden beri yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğini ancak bir yandan da yeni doğalgaz santrallarına lisanslar verip dışa bağımlılığı arttırdığını,  kamuya enerji yatırımları yasakladığını öte yandan nükleer santral ve doğayı katleden küçük HES’lerle enerjide rekabetçi piyasa oyunu oynadığını belirterek elektrik ve doğalgazda yaşanan sıkıntının üstünü örtülmeye çalışıldığını açıkladı.

“Doğalgaz medeniyeti yerini karanlık ve soğuk olarak ilkel yaşam şartlarına bıraktı.”

“AKP iktidara geldiği dönemde yarı yarıya olan elektrik üretimindeki ithal-yerli kaynak terazisinin, 2008 yılında yüzde 60’larla ithal kaynaklarda ağır çekti. Geçen yıl da ithal kaynak bağımlılığı yüzde 56.5’ler düzeyinde gerçekleşti.” diyen EMO elektrik üretimindeki dışa bağımlılık ve tek kaynak olarak doğalgaza yönelik bağımlılığı eleştirerek şunları kaydetti; “Yalnızca elektrik alanı değil doğalgaz alanı da özelleştirme ve serbest piyasa ısrarından payını aldı. BOTAŞ’ın doğalgaz alımındaki payının azaltılması hedefi ve alım anlaşmalarını özel şirketlerin yapmasına yönelik ısrar sonucunda Rusya’dan sözleşme süresi 2011 yılında sona eren 6 milyar metreküplük doğalgaz alımı yenilenmezken, doğalgazda arz sıkıntısı yaşanacağı uyarıları yapılmıştı. Ancak 1 yıllık uzatma ile geçici çözüm sağlanmıştı. Doğalgaz depolama alanında gerekli yatırımlar beklendiği gibi gerçekleştirilemedi. Plansızlık ve yatırımsızlık sonucunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim propagandası yaptığı ‘Doğalgaz Medeniyeti’ söylemi eşliğinde pek çok yerde yine özel girişimciler eliyle ısınma sistemi olarak doğalgaza geçildi. Ağır kış şartları altında ise alım yapılan doğalgazın elektrik üretimi ve hanelerin ısınmasını karşılamaya yetmediği ortaya çıktı.

Hanelerin ısınmasına öncelik verilip doğalgaz santrallarına verilen yakıtın kesilmesi de yeterli olmadı. İkincil yakıta geçen santralların maliyeti artarken, fiyat baskısı oluştu. Elektrik kıtlığı karaborsada da fiyatları yükseltti. Borsa fiyatları tavan fiyat olan 2 TL’ye dayandı. Bu kez elektrikler de kesildi. Doğalgaz medeniyeti yerini karanlık ve soğuk olarak ilkel yaşam şartlarına bıraktı.”

Yaşanan sıkıntının trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde büyük ve geniş çaplı olduğunu vurgulayarak “Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir” dedi.

Bakan Yıldız:“Elektrik krizi diye yorumlamak doğru olmaz”

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise yaşanan kesintilere karşı tepkileri yanıtlayarak kesintilerin ‘kriz diye yorumlanmasının’ yanlış olduğunu öne sürerek şöyle konuştu: “Orada 210 megavatlık bir ünitemiz devre dışı. Buna benzer aksaklıklarımız olabiliyor ama bunun uzun vadeli ve kalıcı olduğunu söylemek, bunun adını ‘kriz’ olarak koymaya şahsen katılamıyorum. 365 gün içinde 7 ila 10 günlük sürelerde kışın çok tavan yaptığı yerlerde bu tür aksaklıklar olabiliyor”.

 

 

 

 

 

 

Önceki İçerikKadıköy’de Gewer’deki katliam protesto edildi
Sonraki İçerikTKMP’den 19 Aralık anmasına çağrı