3.Yargı Paketi’nin “özgürlük” yalanı

3. Yargı Paketi’yle birlikte kaldırıldığı iddia edilen kitap yasakları halen uygulanmaya devam ediliyor. Umut Yayımcılık ile Eksen Yayımcılık tarafından basılan kitaplardan 8’i hakkında toplatma kararı çıkarıldı. Böylece 3. Yargı Paketi’nde bulunan 6352 Sayılı yasada yapılan değişikliklerin yalnızca görüntüden ibaret olduğu ve çıkarılan yasaların rejimin faşist karakterini değiştirmediği bir kez daha görülmüş oldu

 HABER MERKEZİ (04.03.2013)- Üçüncü Yargı Paketi’nin basım yayım alanında “özgürlük” getireceği söylemlerinin ardından, Umut Yayımcılık ile Eksen Yayımcılık tarafından basılan 8 kitap hakkında “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla toplatma kararı çıkarıldı.

 Eksen Yayıncılığın çıkardığı 5 kitap hakkında yeniden toplatma kararı verilirken, bu kitaplar şunlar:

1        TKİP Kuruluş Kongresi Belgeleri-Tüzük Üzerine Tartışmalar

2        TKİP Kuruluş Kongresi Belgeleri Açılış ve Kapanış Konuşmaları

3        Türkiye Komünist İşçi Partisi Program Tüzük

4        Parti Değerlendirmeleri-4

5        TKİP Kuruluş Kongresi Belgeleri-Örgütsel Güvenlik Sorunları

İstanbul DGM tarafından 5 kitap hakkında 13 yıl önce verilen yasaklama ve toplatma kararları, 6352 Sayılı Yasa’yla kalktı. Ancak TMK 10. maddeyle yetkili İstanbul 3 No’lu Hakimlik, “talep” üzerine “örgüt propagandası yapıldığı” iddiasıyla kitaplar hakkında 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2. maddesi gereğince toplatılarak el konulmasına karar verdi.

Umut Yayımcılığın 3 kitabı toplatılarak yasaklandı

Umut Yayımcılığın çıkardığı 3 kitap da toplatma kararı verilerek yasaklanan kitaplar arasında yer alıyor. Kitaplar şunlar:

1-       “Umut 30 Yaşında, Parti ve Devrim Şehitleri Albümü”

2-       “İşkence hanelerde kızıl direnme ruhunu yaşatmaya hazır ol”

3-       “Belgelerle TKP/ML-2 Fırtınalar İçinde Bıçak Sırtında” 

“63 yıllık utanç bitti” , “Kitaplar artık özgür” başlıkları atılarak kamuoyuna servis edilen haberlere ve 3. Yargı Paketi’ndeki 6352 Sayılı Yasa’da yapılan değişikliklere rağmen, kitapların toplatılması esasta basın yayın özgürlüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ve faşist bir ülkede yaşadığımız gerçekliğini bir kez daha ortaya çıkarmış oldu.

6352 Sayılı Yasa’yla kitap ve dergiler hakkında 1949’dan beri uygulanan toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışının engellenmesinin önündeki engellerin kaldırıldığı iddia edilse de yeni yasaklar ve yayın toplatma kararları bu söylemin gerçeği yansıtmadığını göstermektedir. 

‘Toplatma kararına itiraz edeceğiz’

Umut Yayımcılığın avukatlarından Kemal Toraman kitapların toplatılması kararına itiraz edeceklerini ifade ederek şu ifadelerle tepkisini dile getirdi:

“Bilindiği üzere 05.07.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6352 Sayılı Kanun uyarınca 31.11.2011 tarihine kadar yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışının engellenmesi kararları, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yetkili ve görevli mahkemeden yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmaması halinde kendiliğinden hükümsüz kalıyor.

Umut Yayıncılıktan basılan kitaplarla ilgili yasaklı olma durumu da bu yüzden 05.02.2013 tarihinde kalkmıştır. Ancak bu tarihte savcılığın istemiyle bu kitaplar yeniden yasaklanmıştır. Yeni yasaklılık kararına dayanak yapılan kararlar ise 10 yıl öncesine ait kararlardır ve az önce de belirttiğim üzere bu kararlar 5 Şubat 2013 tarihinde hükümsüz kalmıştır.”

Önceki İçerikYüzbinler üç Kürt kadını uğurladı
Sonraki İçerikHalkın Günlüğü Gazetesi | Yayın Arşiv