HABER MERKEZİ (12.04.2014)- 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda karşılamak isteyen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB ile Valilik arasındaki ilk görüşme, 14 Nisan Pazartesi günü İstanbul Valiliği’nde yapılacak.
Geçtiğimiz yıl meydandaki ‘inşaat çalışmaları’ gerekçe gösterilerek Taksim’deki 1 Mayıs eylemine izin verilmemiş ve İstanbul’da sıkıyönetimi aratmayacak uygulamalar yapılmıştı.
AKP iktidarının 1 Mayıs’la ilgili ‘inşaat çalışmaları’ gerekçesi ortadan kalkarken, İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’a açıp açmayacağı henüz bilinmiyor.
Devlet yetkililerinden manidar açıklamalar
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yasaklamadan yana tutum alabileceklerini şu sözleriyle dile getirmişti: “Türkiye’de miting ve gösteri alanları belli. Gösteri ve mitingi de dilediğiniz alanlarda yapabilirsiniz.” Bir başka yasak mesajı ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan gelmişti. 1 Mayıs resmi tatil olmasının yanı sıra, ‘işçilerin birlik ve mücadele günü’ olmasına karşın, Topbaş’ın “Çok kalabalık halk kitlelerinin Taksim’e gelmesi günlük hayatı felç ediyor, kent ekonomisini sarsıyor” açıklamasını yapması manidardı.
Esasında devlet yetkililerinden İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ın açıklamalarına kadar ortada olan bir gerçek var ki 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda karşılanması çeşitli gerekçelerle engellenmeye çalışılıyor. Bu açıklamaların arka planında ideolojik bir saldırı olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Devlet yetkililerinin ileri sürdüğü gerekçeler sadece 1 Mayıs’ı engellemek için ortaya atılırken, yüz binlerce işçi ve emekçinin birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda karşılanması ve 1 Mayıs’ın kitlesel ve mücadele vurgusu ön plana çıkarak karşılanması engellenmeye çalışılıyor.
Türk-iş 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olacak
Her 1 Mayıs’ta işçi ve emekçileri bölerek devletle uzlaşan bir çizgi izleyen Türk-İş, bu yıl da geleneği bozmayarak 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olacağını açıkladı.
Türk-İş’in 1 Mayıs’a ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün tüm illerde ve tüm emekten yana kesimlerce birlikte ve en geniş biçimiyle alanlarda barış içinde kutlanmasından yanadır.”
Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’nun kararı ise henüz netleşmedi. Platform, 14 Nisan’da yapacağı toplantıda 1 Mayıs’ta nerede olacaklarına karar verecek.
1 Mayıs’ta Hak-İş Kayseri’de, Memur Sen ise Amed’de olacak
Hak-İş ve Memur Sen ise İstanbul’daki 1 Mayıs alanı tartışmalarının içerisinde yer almıyor. Hak-İş bu yıl 1 Mayıs’ı Kayseri’de, Memur Sen ise 1 Mayıs’ı Diyarbakır’da karşılayacağını açıkladı.
Sendikaların yanı sıra siyasi partiler de 1 Mayıs’la ilgili tavrını netleştirdi. DİSK’in çağrısıyla bu hafta içinde yapılan toplantıda, 1 Mayıs’ı Taksim’de karşılama kararlılığı dile getirildi. HDK / HDP bileşenleri ile Devrimci 1 Mayıs Platformu, Halkevleri ve ÖDP de 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıkladı.
Çok sayıda siyasi parti ile devrimci demokratik kitle örgütünün katıldığı toplantıda, 1 Mayıs’ın Taksim’den başka bir alanda mı yapılacağı tartışması yürütülmedi. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda en kitlesel şekilde bayram havasında karşılanacağı belirtilen açıklamada, Taksim’e hangi kollardan yürüyüşün gerçekleştirileceği de tartışıldı.
1 Mayıs’tan Gezi’ye mücadele vurgusu
1 Mayıs Taksim’de karşılanması kararı, toplantıya katılan devrimci demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler tarafından Gezi Ayaklanması’nın devamı olarak değerlendiriliyor.
Toplantı sırasında 1 Mayıs’ın talepleri de dile getirilirken, işçi sınıfının taleplerinin yanı sıra, özgürlükler, demokrasi ve adalet konusundaki taleplerin de haykırılmasının önemine vurgu yapıldı. Bunlar arasında Roboski Katliamı’nın faillerinin açığa çıkarılarak cezalandırılması da talebi de yer alıyor.
HDK / HDP de Taksim’de olacak
HDK / HDP, Taksim’de birleşik ve güçlü bir 1 Mayıs kutlanmasını hedefliyor. Çok dilli, tüm ezilenleri kapsayacak bir 1 Mayıs olması gerektiğini belirten HDK / HDP, özellikle taşeronlaşmaya ve kıdem tazminatının gaspına yönelik tepkinin öne çıkarılması gerektiğini belirtiyor. İşçi sınıfının taleplerinin yanı sıra emek, barış, özgürlük ve adalet taleplerinin dile getirilmesi, savaşa ve sömürüye karşı bir 1 Mayıs örgütlenmesi gerektiğini ifade eden HDK / HDP, meydan yasaklarını tanımadığını açıkladı. HDK / HDP, Taksim’i “Gezi’nin buyruğu” olarak gördüklerini ifade ederek “Biz bu buyruğu yerine getireceğiz” dedi.
BDP, milyonların Taksim’de bir araya gelerek Newroz iradesinin 1 Mayıs alanına yansıtılması gerektiğini açıkladı. BDP, ‘Kürt sorununda’ demokratik çözüm talebinin dile getirilmesi ve Rojava devriminin 1 Mayıs alanında selamlanması gerektiğini açıkladı.
Antikapitalist Müslümanlar, geleneksel yürüyüşlerine bu yıl da devam edecek
Antikapitalist Müslümanlar, geleneksel yürüyüşlerini bu yıl da gerçekleştireceklerini belirterek sermayenin yanında yer almayacağını açıkladı. Antikapitalist Müslümanlar Fatih Camii’nde namaz kıldıktan sonra Taksim’e yürüyeceklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl Kadıköy’de miting düzenleyen TKP’nin tavrı ise henüz bilinmiyor.