HABER MERKEZİ(19.07.2017)-Baş döndürücü siyasal gelişmelerin vuku bulduğu zaman aralığındayız haylice. Birileri Fransa Kralı 16. Louis pozuna bürünüp, “Bugün kayda değer bir şey yok” cümlelerini defterlerine düşe dursun(lar); dip dalgalarının dışa vurulmasıyla Louis’in akıbetinden kurtulamayacak(lar). Gazetemiz dip dalgalara kışkırtıcı kelimelerin düştüğü zaman diliminde yayınına ara vermek zorunda kaldı. Tam da gazetenin sesine her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemde, gazetemizin eksikliğini tereddütsüz sahipleniyoruz. Tekelci komprador burjuvazinin ana akım medyasına alternatiftir devrimci basın. Gazetemiz devrimci basının mihenk taşlarındandır. Cuntanın kuşatmasından bugünlere ateş çemberinden geçerek zulmün gadrinde aman dilemeden nice bedeller ödeyerek tarihteki yerimizi sağlamlaştıracak, hatırı sayılır basın deneyimi edindik. Devrimci basının altın kuralıdır; ablukayı yarmak ve gelişmenin yolu, devrimci basın emekçileriyle yazarların okuyucu kitlesinin bütünleşmesidir. İlke babında savunduğumuzu pratiğe taşıyabilirsek, zorlukları kolaylığa dönüştürebilir, talihsizlikleri sorunsuz aşabilir ve bütünleşmenin yarattığı sinerjiyle sıçramalar yapabileceğimiz düşüncesindeyiz. Bu bilinçle gazetemizin eksikliğini sahipleniyor, eksikliğin aşılması ve daha yetkin bir gazetenin okuyucu ile buluşması sorumluluğunu da üstleniyoruz. Sorumluluğumuzu evvelinde de icra edip; uzgörümüzle Saray erkânının, neo-Osmanlıcı müktesebatıyla bölge devlet hülyası ve Kürtler âbâd olmasın hamaset örülü milliyetçiliği ile avantür hevesli ve fırsatlar peşinde koşmak emeliyle savaş tamtamlarını çaldığı sürece evirildiğini vurgulayıp bunun içe yansıması, dikensiz gül bahçesi siyasal arzusuyla “demokrasinin” ümüğünü sıkıp muhalefeti sindirip korkutmak yordamıyla bir dönem ebelik ettiği ceberut huylarını devreye sokacağını belirterek, vakit yitirmeden gazetenin okurlara açılmasını; okurları seferber ederek, her okurun bir muhabire, gazete emekçisine dönüştürülmesini; alternatif projeler üretirken sürece uygun konumlanışın aciliyetine dikkat çekmiştik. Yeterince anlatamama, okurlarla buluşma, bütünleşme seferberliğine kanal açmada eksik kaldık.
Muhakkak gazetedeki yoldaşlarımız; olanak sınırlılıklarını ve sürecin ağırlığını gözeterek değerlendirme yapıp açıklamada bulunacaklardır. Benzer eksikliğin yaşanmaması, süreçler arası hızlı geçişkenliklere uygun konumlanış, gazetenin okurlarıyla bütünleşmesi; gazetenin niteliğini yukarı çekip yeni bir form kazandırmak yönelimi ile naçizane önerilerimizi sıralamayı sorumluluk buluyoruz:
Egemen sınıflar düşüncelerin hâkimiyetinde esas alıp bilinçleri pençelerine geçirmek koşuluyla toplumsal rıza yaratmaya çalışır. İktidarın bekası ve politikaların ciddi zorluklarla -en önemlisi toplumsal muhalefetle- karşılaşmadan hayat bulması için toplumsal rıza başattı. Onca haber kanalı, iktidarın onlarca amiral gemisi niteliğinde gazete ve bu gazetelerin sosyal medya versiyonu, aralıksız iktidarın politik propagandasını pompalayan tartışma programları boşuna olmasa gerek. Hemen hemen bütün haber siteleri burjuva medyanın tekelinde. Bilgi ve iletişim çağı denilen bu devirde; bilgi ve haber kaynaklarını burjuva medyanın istilasına uğradığı gerçekliğini atlamadan, sarih bilgi ve habere ulaşmada ciddi engelleri olduğunu gözden kaçırmayalım bu realitede haber sitelerinden haberleri indirip yorumlayarak sunmak ve haftalık veya iki haftalık periyotlarla yazılı basın yayınlamamak; doğru ve açık bilgi akışını sağlamada ve de kitlelerle buluşturmada etkisiz kalacaktır.
Haber kaynaklarına direkt inmenin, burjuva medyanın politik sansür filtresine takılan haberleri kitleye taşımanın, ezilenlerin asli gündemlerini gündeme getirip dışa vuracağımız diyalektik yaratıcı, yöntemler araçlar ve tarzlar yaratmamız zorunlu görünüyor. Bir-iki haftalık periyotla yazılı yayınla bunu başarma olanağımız görünmüyor. Gündemin çok hızlı
değiştiği, günlük haberin bile hızla etkisini yitirdiği akışta, bir-iki hafta gündemi arkadan takip etmenin ne cazibesi bulunuyor ne de siyasal karşılığı. Sosyal medya ile haşır neşir büyüyen jenerasyon yazılı basıma ilgi duymuyor. Bu bağlamda, birini bir diğerinin karşıtına koymadan sosyal medya ve yazılı basının birbirini tamamlayan ihtiyaçlarını doğru değerlendirerek, ağırlığı ve yoğunluğu sosyal medyaya vermeliyiz. Buna icra ederken deneyimli ve yetkin dar kadro yönetiminde sosyal medyayı erkin ve yoğun kullanırken, okuyucuyu veya takipçiyi gazetenin birer muhabiri, metin yazarı niteliğinde görüp haberin kaynağına sokağa taşıyabiliriz. Gazetenin takip edildiği her yerde muhabir, kameraman (artık her telefon birer kamera), metin yazarı bulmuş oluruz. Böylelikle sosyal medyanın takibiyle yetinen, edilgen algısı kırılarak bizzat haberin içine, gündemin örgütleyici akışına çekilmiş olunur. Maoist mahpuslar sunduğumuz önerme çerçevesinde enformasyon birimi başlığında, bulundukları ve iletişime geçtikleri tüm alanları haberin ve bilginin kaynağı yaklaşımıyla perspektif edindiler. Yakın bir sürede haberleri, röportajları gazetemize göndererek katkıda bulunacağız.
Gazetemiz halk hareketinin sesi olma aracıdır aynı zamanda. Okurları ve takipçileri gazeteyle bütünleşip aktif katılımlarını sağlamak ve halk hareketinde düşünsel ve pratik bir sinerji yaratmak perspektifi ile belirlenmiş zaman dilimleriyle (ortalama olarak ayda bir) toplantılar, forumlar, buluşmalar düzenlenebilir. Referandum sürecinde “Hayır” kampanyasında ortaya çıkan yaratıcı tarz, kitleleri düşünsel dönüşüme yönelten düşünsel ve pratik enerjilerini açığa çıkartan yöntemler kullanılabilinir. Gazetemizi “Hayır” kampanyasını örgütleyen bütün kesimlere taşıyabilmeli, ilişkilenmeliyiz. Halk hareketi yaratma perspektifiyle, kaba, basmakalıp siyasal propagandadan sıyrılıp, siyasal propagandayı, politikayı olgulara, olaylara taşıyarak kitlelere taşımanın ve kitlenin sesi olmanın yaratıcı yöntemlerini açığa çıkartmalı, kitle pratiğinin deneyimlerinden, düşünsel yeniliklerinden yararlanmaktan tereddüt etmemeliyiz.
Yazılı basın, önemli siyasal ve sosyal gelişmelerin yorumları haricinde gündemin gündelik tüketildiği momentte günlük kronolojiyle sunulan haberlerin okuyucuda cazip bir yanı bulunmadığından; ana akım ve sosyal medyaya düşmeyen önemli haberleri, ezilenlerin sosyal yaşamlarına dönük araştırmaları etnik, inanç, cins sorunları üzerinde şekillenen demokratik kitle örgütleriyle yapılan röportajları, araştırmaları, işçi sınıfının güncel durumu ve talepleri sayfalarda yer bulabilir.
Ayriyeten devrimci basın oldukça somurtuk; Gezi’nin yaratıcı hicvinin aklı kaşıyan mizahının da sayfaları sahiplenmesinden çekinmemeliyiz. Hapishanelerde tutulan devrimci tutsakların yazılı basına ihtiyaçları bulunuyor. Devrimci mahpuslar demokrasi-devrim mücadelesinin önemli bir öznesi. On binin üzerinde devrimci mahpus bulunuyor. Mücadelenin ivmesi de arttıkça hapishane kitlesi de artacaktır. Her hapishaneye birkaç gazetenin gitmesi, ulaşmasını sağlamak yüzlerce mahpusa düşüncelerin, haberlerin ulaşması demektir.