Haydarpaşa’dan sürgüne gönderilen Ermeniler anıldı

24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu, Ermeni aydınların sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Garı’nda anma gerçekleştirdi

HABER MERKEZİ (24.04.2014)- 24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu, Ermeni aydınların sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Garı’nda bir anma düzenledi.  

Garın merdivenlerinde bir araya gelen platform üyeleri, Ermenice, Türkçe ve İngilizce “Bazı Yaralar Zamanla İyileşmez 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın Kurbanlarını Anıyoruz” yazılı pankart açarak sürgüne gönderilen Ermenilerle 24 Nisan 2011’de askerlik yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın fotoğraflarını taşıdı. 

Anmaya çok sayıda kurum temsilcisi katıldı

Anmaya, Balıkçı’nın ailesi, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM), Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği (AGBU), Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Türkiye Temsilcisi Ayşe Yılmaz’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, Osmanlı devletinin 1915’de yüzyılın ilk soykırımı olan Ermeni Soykırımı’nı başlattığı belirtildi. Soykırımın, yani ölüm yolculuğunun iddia edildiği gibi sadece savaş bölgesinde uygulanmadığının kaydedilen açıklamada, en sistematik detaylarına kadar planlanmış bir şekilde Adapazarı’ndan Kayseri’ye kadar Anadolu’nun her yerinde gerçekleştirildiği ifade edildi. Ermeni bilim insanlarının, yazarların, gazetecilerin, yayıncıların ve milletvekillerinin katledildiğinin belirtildiği açıklamada, “Bugün bu acı veren Türkiye’deki düşünsel çoraklıkta bunun büyük rolü vardır” denildi.

‘Anadolu’nun çok dilli, çok kültürlü ve çok kimlikli yapısı yok edilmeye çalışıldı’

Açıklamada 1915 Ermeni Soykırımı’yla başlayan süreçte, önce Anadolu’yu Hıristiyanlardan arındırarak Müslümanlaştırmak, ardından da Kürtleri hedef alarak Türkleştirme süreciyle, Anadolu’nun çok dilli, çok kültürlü, çok kimlikli dokusunun tek tip, tek dilli, tek kültürlü ve tek kimlikli bir yapıya dönüştürülmesinin hedeflendiğini ifade edildi.

99 yıldır inkar edilen Soykırımın kanayan bir yara olarak durduğunu söyleyen Önen, 99 yıllık inkara son verilmesini isteyerek şunları söyledi: “Soykırımın hukuki gerekleriyle tanınmasını, hesaplanamayacak kadar büyük, derin kayıplarının telafi edilmesine yönelik dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin çeşitli önerilerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kulak vermesini, dinlemesini ve adaleti yerine getirecek adımları atmasını talep ediyoruz.”

‘Soykırımda katledilenleri anmak için buradayız’

Ermeni diasporasından Diana Yaylayan, Soykırımla Ermenilerin topraklarını, kimliklerini ve geleceklerini de kaybettiğini belirterek, “Bir asır daha geçse, unutmayacağız” dedi.

Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği (AGBU) Avrupa Ofisi Başkanı Nicollas Tavitian, Soykırımın üzerinden neredeyse 100 yıl geçtiğini belirterek, Türk devletinin artık Soykırımı tanıması gerektiğini açıkladı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ise yaptığı konuşmada, 99 yıl önce katledilen Ermenileri anmak üzere bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi:”Bu ülkedeki bütün kayıplara karşı verdiğimiz mücadele gibi, ellerimizde resimlerini tuttuğumuz insanların, kardeşlerimizin akıbetlerini haykırmak için buradayız. Ve biz büyük bir Soykırımın karşısında ‘af edersiniz, başınız sağ olsun’ taziyeleri değil bir itirafın, bir yüzleşmenin, bir özrün bu halka verilmesi gerektiğini bir kez daha söylemek için buradayız. 99 yıl öncesinin hesabını sormak için buradayız. Biz, Ermeni olmamanın avantajını kullananlar, tarih karşısında acaba onlar önünde eğilebilmeyi, pardon diyebilmeyi ve bir daha böyle bir Soykırımın olmaması için bu ülkedeki gerekli demokratik mekanizmaları kurabilmeyi becerebilecek miyiz? Biz, bunun mücadelesini vermek için buradayız. Bunun dışındaki hiçbir adımı olumlu görmüyoruz.Ellerimizi önümüzde birleştiriyoruz, bu soykırımı yaşayanların önünde diz çökmek için değil, bu direnişi halkları adına gösterenleri alkışlamak için…”

‘Şiddet hala sürüyor’

Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM) adına konuşan Benjamin Abtan da Soykırımın insanlığa karşı bir işlenen bir suç olduğunu belirterek tüm ülkelerin soykırımla yüzleşmesi gerektiğini belirtti. Soykırımın inkarının ırkçılıkla bağlantısı olduğuna dikkat çeken Abtan, Balıkçı’nın öldürülmesinin bu duruma örnek olduğunu açıkladı. Devletin, 99 yıllık Soykırımı inkar tutumunun şiddet yarattığını vurgulayan Abtan, “Büyük adımlar atıldığına, bir şeylerin değiştiğine inanmıyoruz. Şiddet hala sürüyor. Biz, fikirler hakkında değil, tam 99 yıldır bilinen tarihsel gerçekler ve doğrular hakkında konuşuyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, Haydarpaşa’dan sürgüne gönderilen ve katledilen Ermeniler için denize karanfiller atılarak anma sonlandırıldı.

 

Önceki İçerikSevag Balıkçı mezarı başında anıldı
Sonraki İçerikTaksim’de Ermeni Soykırımı’nda katledilenler anıldı