ANKARA (05.09.2014)- Üniversite yönetimlerinin devrimci demokratik yurtsever öğrencilere karşı polisle işbirliği içinde oldukları ülkemizde üniversitelerde bir fişleme olayı daha ortaya çıktı.
Hacettepe Üniversitesi’ne güvenlikçi olarak çalışan Burak Hoşgül üniveresitede devrimci, demokratik, yurtsever öğrencilerle ilişkisi olduğu için işten atıldığı belirtirken üniversitede devrimci demokratik, yurtsever öğrencilerin üniversite yönetiminin bilgisi dahilinde fişlendiğini kaydetti.
Öğrencileri “örgütlerine göre” ayırmışlar
Özel güvenlik elemanı olarak çalışırken “ideolojik öğrencilerle görüştüğü” gerekçesiyle işten atılan Burak Hoşgül’ün anlatımlarına göre devrimci, demokratik, yurtsever öğrenciler sistematik olarak fişlenmiş. Hoşgül çalıştığı sırada özel güvenlik birimlerine “Üniversitede faaliyet gösteren sol gruplar” adlı bir dosya verildiğini ve verilen dosyada üniversitede faaliyet gösteren devrimci, demokratik, yurtsever kurumlara mensup öğrencilerin bilgilerinin yer aldığını kaydetti.
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Faaliyet Gösteren Sol Gruplar ve Sürekli Yayınları” adlı bir belgenin de ÖGB’ye verildiğini kaydeden Hoşgül bu belgede bazı siyasi kurumların isimleriyle birlikte bu kurumlarla ilişkisi olduğu düşünülen yayınların isimlerinin bulunduğu ve öğrencilerin yakıl oldukları siyasi kurumlara göre sıralandığını belirtti. Öğrenciler bu belgede “bir, iki, üç numara” şeklinde numaralandığı belgelerde öğrencilerin fotoğraflarının da yer aldığı belirtiliyor. Fotoğrafların bazılarının facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden alındığını ve basın açıklamaları ve çeşitli eylemlerde çekilen fotoğrafların da mevcut olduğunu belirten Hoşgül bu fotoğrafların yanı sıra öğrenci işlerinin dosyasından alınmış fotoğrafların da olduğunu ve bunun rektörlüğün fişlenmeden haberdar olduğunun kanıtı olduğunu ifade ediyor.
Fişleme bilgileri polise verilmiş
Sadece öğrencilerin değil muhalif öğrencilere yakın duran ve Eğitim Sen’e üye olan öğretim görevlilerinin de fişlendiği Hacettepe Üniversitesi’nde aralarında profesörler ve bölüm başkanlarının da bulunduğu akademisyenler kampüs içerisinde takibe alınarak bilgileri polisle paylaşılmış. Bu akademisyenlere ilişkin bilgiler “Eğitim-Senliler” adlı bir belgede toplanmış.
“Güvenlik Merkezinde dosyalar var. Bir ara, yeni gelen güvenlikçilere K Salonu’nda projeksiyon ile bu dosyayı gösterip, tek tek öğrencileri tanıtacaklardı. Ama sonrasında hem güvenlikçilerden birisi suç duyurusunda bulunur diye korktular, hem de yasal olmadığını düşünüp vazgeçtiler” diyen Hoşgül “Vardiyalarının gündüze alınması” ya da “Vardiyalarının sabit kalması” vaadiyle güvenlikçilerin öğrencileri ve akademisyenleri fişleyerek bilgilerinin emniyete verdiğini kaydetti.